ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ, εισαγωγή

Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει μέσα τους η καλοσύνη, και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να μην συμβαίνει αυτό.
Όταν στες οικογένειες υπάρχει έστω ένας που να μπορεί να καθοδηγεί τους άλλους, τότες συνήθως όλα πάνε καλά. Όταν ακόμα αυτός, έστω ο ένας είναι ανωτέρου λογικής και εγνωσμένων χαρισμάτων ώστε να εισακούεται, μπορεί να καθ οδηγεί όλο το σόι, ακόμα και όλη την γειτονιά, ή μια ολόκληρη κοινότητα.
Ακόμα μπορεί κάποτε, η δόξα και ο πλούτος να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε έπαρση ώστε να νομίζει και να πράττει διαφορετικά, και να είναι σίγουρος ότι έχει δίκαιο…
Είναι καταστάσεις που δημιουργούνται ως εκ του αποτελέσματος των διαφόρων συμπεριφορών, οι οποίες πηγάζουν από τον τρόπο σκέψεως των ανθρώπων.
Ήτανε μια φορά μια οικογένεια, όπου ένας εξ αυτών είχε σπουδαία διευθυντική θέση σε τράπεζα. Έτυχε κακιά στιγμή, μια χρονιά έπεσε έξω, και οι ισολογισμοί είχαν έλλειμμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ήταν όμως τυχερός, γιατί είχε ένα ξάδερφο χαρισματικό άνθρωπο που ήταν σεβαστός σε όλο το σόι, που αγαπούσε την οικογένεια και τους συγγενείς, και σκεπτόμενος σαν αρχηγός, αποφάσισε ότι έπρεπε όλοι να συνδράμουν ώστε να ξεπεραστεί η δυσκολία που έτυχε στον ξάδερφο τραπεζίτη.
Πήρε από τη γριά μάνα του ένα μικρό κομπόδεμα, χρήματα που τα μάζευε ολόκληρη ζωή για να προικίσει την μοναχοκόρη της όταν θα την πάντρευε. Έπεισε και τα αδέρφια του όλα μαζί με τα άλλα ξαδέρφια και υπέγραψαν ως δανειζόμενοι για την κάλυψη του υπόλοιπου ελλείμματος ώστε να φαίνεται σαν δάνειο, έτσι μ αυτό τον τρόπο ο διευθυντής ξάδερφος γλύτωσε την φυλακή…
Τα χρόνια πέρασαν, ο γιος του διευθυντή της τράπεζας μεγάλωσε, τέλειωσε τις σπουδές του, προόδευσε και έγινε διευθυντής των διευθυντών όλων των παραρτημάτων της ίδιας τράπεζας που δούλευε ο πατέρας του.
Μια μέρα τον επισκεφτηκαν στο σπουδαίο του γραφείο ένας από τα αδερφια του χαρισματικού ξαδέρφου μαζί με τον μεγάλον γιο του, και του εζήτησαν να μεσολαβήσει στο παραρτημα της τραπεζας του χωριου, για ένα μικρό δάνειο. Ηθελαν τα χρηματα για να στειλουν τον μικρο γιο της οικογενιας να σπουδασει γιατι ηταν αριστος στα γραμματα.
Ο μεγαλοδιευθυντής τους αρνήθηκε τη χάρη, διότι τους εξήγησε δεν συμφωνούσε με την διενέργεια ρουσφετιού, και αυτό του ζητούσαν να κάμει.
Ο μικρός γιός αντί για σπουδές στην Ελλάδα, ξενιτεύτηκε στον μακρινό Καναδά όπου δουλεύοντας σκληρά και νυχθημερόν κατάφερε με τη βοήθεια του θεού να σπουδάσει και να στραφεί στον τόπο του σπουδασμένος και μορφωμένος.
Στην επιστροφή έμαθε ότι ο μεγαλοδιευθυντής ήταν στην φυλακή. Έτυχε κακιά στιγμή, μια χρονιά έπεσε έξω και οι ισολογισμοί είχαν έλλειμμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η κακή του τύχη όμως ήταν ότι ο χαρισματικός ξάδερφος που είχε βοηθήσει τον πατέρα του είχε πεθάνει, ενώ οι υπόλοιποι της οικογένειας ήταν κακοφανισμένοι μαζί του, ένεκα που δεν μεσολάβησε για το σπουδαστικό δάνειο που του ζητήθηκε, έτσι δεν βρέθηκε άνθρωπος να τον βοηθήσει.
Συμπέρασμα: Πρεπει αναμεταξύ των οικογενειών να υπάρχει αγάπη και αλληλοβοήθεια ως εαυτόν, ειδάλλως κανείς άλλος συνήθως δεν θα νοιαστεί, παρά μόνον θα υποβοηθήσει για περισσότερη καταστροφή, ίσως με ευχαρίστηση.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ, εισαγωγή

Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει μέσα τους η καλοσύνη, και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να μην συμβαίνει αυτό. Όταν στες οικο...